Onzuiver – Sarah Dalton

Afbeeldingsresultaat voor onzuiver sarah dalton* 300 blz
* Paperback
* Februari 2018
* 9789492585103
* Dutch Venture Publishing
* Young Adult, macht

Beschrijving:
In Groot-Brittannië van de toekomst is perfectie te koop. Rijke ouders laten door het Ministerie van Genetische Perfectionering (G.E.P.) perfecte kinderen. Mensen zonder ‘schoon’ DNA zijn Onzuiver en worden als slaaf gebruikt. De Operatie die voorkomt dat Onzuiveren nog kinderen kunnen krijgen, is verplicht.
Mina Hart is een vijftienjarig Onzuiver meisje met een geheim. Als ze met haar vader naar Regio 14 verhuist om een nieuwe start te maken, sluit ze al snel vriendschap met Angela en haar geadopteerde broer Daniel. Mina komt erachter dat Daniel ook geheimen heeft en dat zij een band delen die steeds sterker wordt.
Als Mina wordt geconfronteerd met de arrestatie van Onzuivere klasgenoot, bewerkstelligd door hun wrede lerares, wordt het voor Mina steeds duidelijker: dit is niet het leven wat zij wil leiden. Ze wil zich aansluiten bij het verzet – de organisatie die zij verantwoordelijk houdt voor de dood van haar moeder.
Haar leven word nog ingewikkelder als Sebastian, een G.E.P.-jongen, verliefd op haar wordt en haar lerares hierachter komt. Voor Onzuivere is het een misdrijf om zich in te laten met een G.E.P.. Mina slaat op de vlucht samen met Daniel, Angela en Sebastian. Ze moet vechten voor zichzelf en de mensen die haar het meest dierbaar zijn.
Want niemand is waardeloos. Niemand is Onzuiver.

 

Recensie:
Het eerste waar ik aan dacht bij het lezen van de samenvatting en het bekijken van de cover, wat lijkt het op de trilogie van Het Programma alleen in Young Adult style. De eerste paar bladzijdes zijn moeilijk om doorheen te komen en iets te langdradig naar mijn idee. Het word goed uitgelegd wat er precies is gebeurd, en wat de gave van Mina inhoud. Als Mina een G.E.P.-jongen Sebastiaan ontmoet is ze gelijk opslag verliefd, maar een onzuiver meisje zoals zij mogen niet in contact komen met G.E.P.-kinderen en al helemaal niet verliefd worden. Als Mina Daniel ontmoet, beseft ze dat ze niet de enige is met een speciale gave en vlucht samen met Angela haar beste vriendin, Daniel en Sebastiaan weg van Regio 14, daarbij word ze geholpen door de oom van haar vader. Maar lukt het hen om te vluchten of worden ze gepakt door de Handhavers?

Ik had niet verwacht dat ik zo in het verhaal zou zitten, ik wilde door blijven lezen en niet meer stoppen. Zoveel spanning en avontuur in één boek. Zoveel onverwachte momenten die je niet zag aankomen. De adrenaline voelde je goed en liet je ook niet meer los, je was klaar wakker. Mina die denkt dat ze geen vrienden heeft op Angela, Sebastiaan en Daniel na. Krijgt ze onverwachte hulp uit alle hoeken.

De thema vriendschap en vertrouwen zijn de hoofdthema’s uit dit verhaal, Sarah Dalton weet een mooi, pakkend en goed verhaal te vertellen alsof ze het zelf heeft meegemaakt. Ik ben benieuwd naar de andere twee delen uit deze serie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.