Harry Potter en de Orde van de Feniks [deel 5] – J.K. Rowling

HP deel 4Auteur: J.K. Rowling
Titel: Harry Potter en de Orde van de Feniks
Jaar: 2003
Pagina’s: 671 blz.
Bindwijze: Paperback
Uitgever: Harmonie
Taal: Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Frans
Categorie: Jeugd, Young Adults, Volwassen
Prijs v.a.: €16,50
Serie: Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime Kamer, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker

Beschrijving:
Harry’s verplichte zomervakantie bij oom Herman en tante Petunia op de Ligusterlaan is dit keer nog erger dan alle voorgaande jaren, niet alleen wordt hij door de Duffelingen weer vreselijk behandeld, ook zijn beste vrienden lijken hem deze zomer totaal te negeren. Harry bindt dat hij iets moet doen, maakt niet uit wat, om zo snel mogelijk te kunnen terugkeren naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Maar dan krijgt hij de vakantie een onverwacht einde en wordt het zelfs onzeker of Harry nog wel aan zijn vijfde schooljaar op Zweinstein mag beginnen. Vreemde gebeurtenissen stapelen zich op en Harry doet ontdekkingen die het hem onmogelijk maken kalm te blijven.

Recensie:
Harry’s vijfde schooljaar begint al goed, als hij buiten op een speelpleintje zit krijgt hij onverwachts bezoek van een dementor. Harry vraagt zich af hoe de dementors hem weten te vinden en wat ze hier doen. De dementors vallen Dirk aan en zuigen al zijn geluk weg, Harry ziet nog maar één kans en dat is toveren. Als zijn buurvrouw aankomt stopt Harry snel zijn stok weg en schrikt enorm, zijn buurvrouw is in opdracht van Perkamentus daar en weet dus alles over hem. Als Harry wordt opgeroepen voor de rechter te verschijnen van het Ministerie van Toverkunst is Perkamentus daar ineens, maar binnen een seconde na het verhoor is hij ineens verdwenen. Het schooljaar beloofd hem veel goeds… Sneep geeft hem lessen in zelfverdediging, Omber de nieuwe docente zit hem op zijn kop en dan nog niet te vergeten Perkamentus die onzichtbaar lijkt te zijn.
Als Harry zijn lessen bij Sneep volgt krijgt hij een kijkje in Sneeps leven op school. Harry droomd over één glazen bol en gaat daar naar opzoek samen met zijn vrienden, Ginny, Marcel en de nieuwe leerling Loena.

Harry Potter en de Orde van de Feniks is ook één van mijn lievelingsboeken, er zit spanning in, vrienden die elkaar steunen en helpen, maar ook de vreemde en nare dromen van Harry zelf. Het boek zit goed in elkaar, aanhoudende spanning en familie die op het juiste moment te hulp komen schieten. Ook komt er in dit boek weer verlies voor, dit keer niet van een student, maar van een volwassen persoon. Het boek gaat ook over eenzaamheid, dieren kunnen zien die alleen maar mensen kunnen zien die de ‘dood’ hebben gezien. Ook komt er in dit deel pesten in voor van een student, Harry is de enige die haar begrijpt en mag. De vooroordelen van andere in het begin worden aan het eind van het boek heel anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.