13 in de Oorlog – Hein Hoffmann

13 in de oorlogAuteur: Hein Hoffmann
Titel: 13 in de Oorlog
Jaar: 2015
Pagina’s: 287 blz.
Bindwijze: Hardcover
Uitgever: Balans
Taal: Nederlands
Categorie: Jeugd
Prijs: €19,95
Verwacht leverdatum: 30-09-2015

 

 

Beschrijving:
13 in de Oorlog is het boek naar de gelijknamige televisieserie waarin kinderen in de Tweede Wereldoorlog centraal stonden. Het verhaal wordt verteld vanaf een groot aantal plaatsen in de wereld. Rotterdam, Westerbork, Londen, Jakarta en Auschwitz: stuk voor stuk plaatsen waar de dramatische gebeurtenissen van de laatste grote wereldoorlog zich voltrokken.
Het boek staat vol met weetjes, emotionele dagboekfragmenten, unieke getuigenissen en aangrijpende observaties. En altijd probeert de schrijver dicht bij de gevoelens en de interesses van gewone kinderen te blijven. Hoe voelt het om honger te hebben; om nachten in schuilkelders door te brengen; om kind te zijn van een NSB’er, om onder te moeten duiken en maanden, soms jaren niet naar buiten te kunnen, om te helpen in het verzet, om de bevrijding te vieren en voor het eerst in je leven chocola te proeven?
Kortom, hoe is het om kind te zijn in oorlogstijd? Op deze vraag, en nog veel meer, vinden kinderen in dit boek de antwoorden. Het fraai vormgegeven boek bevat meer dan honderd foto’s. Deze, soms hartverscheurende, soms vertederende, soms romantische beelden maken het verhaal van de Tweede Wereldoorlog compleet.

‘Een zeer geslaagde poging om de oorlog inzichtelijk te maken voor kinderen van elf jaar en ouder.’ Vier sterrenVrij Nederland

Rijk geillustreerd informatief boek over de Tweede Wereldoorlog van de regisseur van de gelijknamige jeugdtelevisieserie* uit 2010. Er wordt een goed beeld gegeven van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, en hoe gewone kinderen het destijds beleefden. De schrijver probeert zo dicht mogelijk bij de gevoelens en interesses van kinderen te blijven. De tekst, afgedrukt in twee kolommen per pagina, wordt afgewisseld met gekleurde kaders met weetjes en feiten en vele emotionele dagboekfragmenten en briefjes van kinderen, volwassenen en soldaten. Door de goed leesbare, begrijpelijke tekst en de emotionele getuigenissen, geillustreerd met vele veelal zwart-witfoto’s, wordt duidelijk hoe het voelde om honger te hebben, je te moeten verschuilen, onder te duiken, te helpen in het verzet, om kind te zijn van een NSB’er, de bevrijding te vieren, enz. Kortom, hoe was het om een kind te zijn in de oorlog. Met inhoudsopgave voor in het boek en achter in het boek een bronvermelding en tijdsbalk van de vijf oorlogsjaren. Ook bruikbaar in het onderwijs. Een zeer geslaagd bruikbaar boek over de Tweede Wereldoorlog voor iedereen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.