13 reasons why – Jay Asher

13 reasons whyAuteur: Jay Asher
Titel: 13 reasons why
Jaar: 2010
Pagina’s: 232 blz
Bindwijze: peperback
Uitgever: Lemniscaat
Taal: Nederlands, Engels, Duits
Categorie: Volwassenen, Young Adults
Prijs v.a.: €16,95 (ebook v.a. €9,50)

Beschrijving:
Stel je voor. Je zit op de middelbare school en bent verliefd – op het meest bijzondere meisje van de klas natuurlijk. Een tijdlang bewonder je haar vanuit de verte. Je weet zeker dat je haar nooit kunt krijgen. En dan opeens, is er die avond. Er gebeurt niets, maar jullie praten, er is een klik, en een belofte van meer. En dan is ze er opeens niet meer. Ze is dood. Hannah heeft zelfmoord gepleegd. Daarvoor had ze niet één maar dertien redenen. Er zijn, volgens haar, dertien schuldigen. En die klaagt ze persoonlijk aan in een getuigenis die ze op cassettebandjes heeft opgenomen.

En dan liggen opeens die bandjes voor jouw deur…

 

Recensie:
Op aandringen van mijn vriendin ben ik dit boek gaan lezen. Mijn vriendin zelf vond dit boek heel erg goed en leest het keer op keer opnieuw. Zelf heb ik uit de bibliotheek gelezen, in hoop dat ik het zelf ook een goed boek zou vinden. Dit is niet zo. Er zit totaal geen spanning in, het is heel lastig om te lezen om de verhaal lijnen van verschillende personages uit elkaar te houden. Er zat niet alleen geen spanning in, ook geen avontuur. Het verhaal zelf begint ook gelijk heel erg raar, dat de jongen een bandje vind. Pas later in het verhaal tot aan het einde van het verhaal kom je pas een beetje te weten waarom ze zelfmoord heeft gepleegd. Het was handiger geweest om eerst meer te weten te komen over wat voor soort meisje het is of is geweest en daarop een verhaal gaan maken een soort proloog. Zodat je in ieder geval veel meer weet dan nu.
Zelf dacht ik ook dat ik bij dit boek een traantje zou laten, maar dit was dus niet zo. In het boek krijgt iedereen de schuld van wat diegene zou hebben gedaan, ook de dertien redenen die opgenoemd wordt, is niet echt indrukwekkend. Natuurlijk is het een heftig onderwerp (zelfmoord), maar zoals dit geschreven wordt heeft iedereen het gedaan. En is het niet echt iets waarvan je dit onderwerp voor zou gaan gebruiken. Natuurlijk zijn er mensen die het echt doen, als ze in zo’n situatie zitten of misschien ook wel erger/minder. Maar dan nog zijn de redenen niet indrukwekkend genoeg om een ander ertoe te laten denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.