Lang Leve Lef – Joke Janssen

Lang leve lef!170 blz
Hardcover
9789044832075
Januari 2018
Clavis
Jeugd 12+

Beschrijving:
Saaiste kerstvakantie ever! Petra’s vrienden zijn op reis of doen raar, haar broertje is uit logeren en zij zit met die vreemde Mirjam opgescheept. Samen met dat verlegen Muizenkindje moet Petra een aardrijkskundepresentatie in elkaar flansen. Ze baalt. Tot ze doorkrijgt waarom Mirjam anders is: haar familie is arm. Petra wil Mirjam helpen, maar is bang voor andermans mening. Uiteindelijk toont zij lef. Hierdoor helpt ze anderen én zichzelf. Petra krijgt de leukste kerstvakantie ever.

Recensie:
Petra heft veel vrienden en is populair, haar ouders zijn rijk en zijn veel op familie gericht. Als haar aardrijkskundedocent partners maakt en Petra met het verlegen meisje Mirjam moet, probeert ze er alles aan te doen om te kunnen wisselen en bij haar vrienden in het groepje te kunnen. Als haar pogingen mislukken laat ze Mirjam al het werk doen. Als de docent hier achter komt krijgt Petra waarschuwingen en dreigt de docent haar met een onvoldoende. Petra gaat aan de slag, maar probeert het zoveel mogelijk uit te stellen.

Petra kwam voor mij over als een egoïstische tiener, ze denkt alleen maar aan zichzelf of alleen aan haar pleeg broertje Wouter die met de kerst bij zijn andere familie zit. Als Petra jarig is verzin zij alle spelletjes en de rest moet maar meedoen. Als er een geheim van één van haar vriendinnen boven tafel komt gelooft niemand haar en maken ze er grappen over. Petra heeft geen goede verhouding met haar vader die er alles aan probeert te doen om Petra goed lessen te leren en er voor haar te zijn, ondanks dat hij twee linkerhanden heeft. Petra heeft ook geen idee wat armoede betekent omdat ze alles krijgt wat haar hartje begeert. Als ze bij Mirjam thuis komt schrikt ze erg hoe haar situatie is en gaat samen met haar tante en vriendin Indy er alles aan doen om het leven van Mirjam en haar ouders en zusje beter te maken.

Het mooiste was hoe Petra inzag hoe mensen ook kunnen leven, mensen die geen geld hebben om iets te kunnen kopen, die al blij zijn met wat ze krijgen. Hoe Petra hun probeert te helpen, je ziet en merkt dat ze veranderd in een positieve zin. Dat Mirjam helemaal niet stil is of een vogelverschrikker zoals Petra het noemt, maar dat er wel degelijk wat achter zit en dat ze Mirjam als een vriendin is gaan beschouwen.

Het boek krijgt van mij  sterren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.