Niet te Filmen – Sophie Kinsella

niet te filmen

Titel: Niet te Filmen
Auteur: Sophie Kinsella
Jaar: 2015
Pagina’s: 280
Bindwijze: Paperback
Uitgever: Moon
Categorie: Young Adults, Roman, Stoornis
Prijs v.a.: €17.50

Beschrijving:
Audrey durft haar huis niet meer te verlaten en houdt van achter een zonnebril de buitenwereld op afstand. Een angststoornis maakt haar dagelijks leven behoorlijk lastig. Op aanraden van de psycholoog, dokter Sarah, legt ze haar leven vast op camera, om zo haar zelfvertrouwen terug te krijgen. Audreys herstel lijkt ver weg, tot Linus – een vriend van haar broer – opduikt in haar leven. Linus snapt haar. Met zijn glimlach als een sinaasappelpartje en zijn grappige briefjes verleidt hij Audrey om weer naar buiten te gaan. En opeens lijkt de buiten-wereld een stuk minder angstaanjagend.

Recensie:
Wat een goed verhaal weer van Sophie, zou pakkend. Ze kan zich goed inleven in iemand met een angststoornis, haar verhaal is zo goed geschreven dat ik het opnieuw zou willen lezen en me eigen afvraag waarom is hier letterlijk geen film over gemaakt is, ik hoop dat dit wel komt. Het verhaal is met humor geschreven, je wilt het niet aan de kant leggen en blijven door lezen. In het begin snapte ik niet echt waardoor de angststoornis is ontstaan, nadat ik het stukje* op bol.com zag wist ik het meteen en zat mijn gevoel hierover ook goed. Het enige jammere is, maar ik kan me ook wel voorstellen. Is dat er niet echt een stukje geschreven is over vroeger dus echt waardoor ze het heeft, waarom ze is opgenomen, hoe is daar alles verlopen uit haar oogpunt. Dit zou ik wel erbij willen lezen, maar ik snap ook dat het boek anders te veel word.
Audrey is in het begin echt het type meisje waar ik mezelf heel erg in kende (omdat ik vroeger zo ook was), ik vond het ook erg leuk om te lezen hoe zij over haar angststoornis is heen gekomen met behulp van de vriend van Audrey’s broer.

Ik geef dit boek ***** sterren.
Achter het woordje stukje staat een * dit betekend dat onder de recensie het stukje is neer gezet.

 

* Stukje:
Audrey (14) werd op school langdurig gepest, wat uitmondde in verschrikkelijke incidenten. Daarom kreeg Audrey dusdanige psychische klachten dat ze opgenomen moest worden. Nu is ze weer thuis, maar heeft ze een enorme angststoornis en paniekaanvallen. Ze draagt altijd een zonnebril en sluit zich op in donkere kamers. Haar therapeute Dr. Sarah raadt Audrey aan haar familie te filmen, om zo de interacties van haar familieleden (een oudere broer die verslaafd lijkt aan gamen, een moeder die niets meer kan begrijpen van het leven van tieners, een vader die zich in zijn eigen wereldje terugtrekt, en een vierjarig broertje) min of meer als een buitenstaander te observeren. Het geeft Audrey inzicht in hoe haar ziekte het hele gezin beïnvloed heeft. Daarom besluit ze snel beter te worden. Maar haastige spoed is zelden goed… Deze eerste YA-roman van de beststeller-auteur van de ‘Shopaholic’-serie, is heel anders dan wat haar lezers gewend zijn: geen koopverslaving, geen wilde romances, maar wel zeer humoristische, sarcastische en ironische observaties en conversaties. Vanaf ca. 15 jaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.